Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Sultangazi 50. Yıl Mahallesi

Sultangazi 50.Yıl Mahallesinin Tarihi


Mahallemiz; kaçımız ne kadar bilgi sahibiyiz hakkında. Anadolu'nun çeşitli illerinden kopup geldiğimiz mahallemiz... Gurbet yollarına dökülüp son durak eylediğimiz mahallemiz... Çamurlu yollarını arşınladığımız mahallemiz...

Artık burada doğup büyüdüğümüz, dünden bugüne kentsel yaşam içinde kimi değişimlere uğrasa da, beton yığınlardan geçilmese de, bizim mahallemiz. Geçip giden yıllara karşın, kaybolmuyor dayanışmacı yönümüz...

Alıp götürüyor şehrin ihtişamlı yaşamı bizi derinlere...

Hatıralarımızla baş başa kalıyoruz. Direnmeye çalışırken parçalıyor birden bire bizi.

Yabancılaşıyoruz kendimize. Artık kuşlar da yuva yapmıyor. Kentin kuvvetli rüzgarı alıp götürüyor bizi...

Kulak kesiliyoruz derinlere. Kaybetmek istemiyoruz dostluklarımızı sadece...

Yaşam, o çamur deryaları içinde suyu - kanalizasyonu olmayan yere, insanların yavaş yavaş gelmesiyle başlıyor. Kardeşçe, birbirine bakarak...

Ellinci yıl Mahallesi , Aziz Paşa'ya ait Sultançiftliği'nin 1952 yılında torunları tarafından 110 kişiye hisseli olarak satılmasıyla ilk temelleri atılmaya başlamıştır..Önceleri Cebeci köyüne ait olan bu 14 bin dekarlık alanın bir kısmı 1963 yılında Eyüp'ten ayrılan Gaziosmanpaşa'ya diğer kısmı Bakırköy'e bağlanmıştır.

Edinilen bilgiye göre, Mübadele öncesi Rumların yaşadığı bir belde olan Cebeci Mahallesi’ne mübadele nedeni ile bölgede yaşayan Rumlar, Yunanistan’a göç ederken, Yunanistan’dan gelen bazı Türkler de Cebeci’de yaşamaya başlamıştı. Eskilere dayanan bir yerleşim yeridir.

Mahallenin bağlı bulunduğu ilçe olan Sultangazi, İstanbul Avrupa Yakasında bir ilçedir.

2008 yılında Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14, Eyüp ve Esenler'e bağlı birer mahallenin katılımıyla kuruldu.

İlçede, 36,25 kilometrekarelik alanda 436,935 kişi yaşamaktadır. İlçe, kuzey ve doğuda Eyüp'e, güneydoğuda Gaziosmanpaşa'ya, batıda Başakşehir'e ve güneybatıda Esenler'e komşudur.


Sultangazi'nin 16 mahallesinden biri olan 50. Yıl Mahallesi yaklaşık 68.729 Nüfusa sahip bir yerleşim alanıdır. Cumhuriyet ve Uğur Mumcu mahallelerinin arasında yer alıp Esentepe mahallesine komşudur.
Gaziosmanpaşa'ya bağlanan üç mahalleden biri olan 50. Yıl Mahallesi bugünkü Sultançiftliği Mahallesine kadar uzanan geniş bir alanda konumlandırılmıştı.
Önceleri Cebeci köyüne bağlı iken 1983 yılında Cebeci'den ayrılarak muhtariyet kazanmıştır
1973 yıllarında ilk temelleri atılan bir yer olan mahalle 1985 yıllarında rahmetli Turgut Özal'ın pilot bölge olarak seçtiği yerleşim yeridir. Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde örnek yerleşim yeri olarak planlanan ancak daha sonraları değişen belediye ve hükümetlerin projeyi devam ettirememesi yüzünden diğer yerleşim yerlerinden farkı kalmayan mahallede binalardan önce alt yapı tümüyle tamamlanmış olacaktı.
Mahallemizin ilk muhtarı Mehmet POLAT oluyor.
Anadolu'dan göç alan güzel İstanbul'umuz yadigarlarını atıyor mahallemize. Yavaş yavaş şenleniyor mahallemiz.
Geniş alanda kurulu bulunan 50. Yıl Mahallesi ikiye ayrılarak bir kısmı Uğur Mumcu Mahallesi olarak komşu mahalle oluveriyor.
1980-81 yıllarında faaliyet gösteren 50. Yıl ilköğretim okulunun ardından Kaşgarlı Mahmut ana - ilkokul ve lisesi şenlendiriyor. Ve ardından Melahat Öztoprak ile Orhangazi ilköğretim okulları eğitim ordusuna katılıyor.
Camiler Fevzi Çakmak , Bilali Habeşi , Aksa, Emir Sultan ve Ravza camileri.. ..
Artık çok katlı binalar, yapılar, mahallemizin çehresi. Güzelim İstanbul'umuzu soldurmaya başladığı gibi bizi de solduruyor çarpık kentleşme. Azalıyor yeşil alanlarımız, oyun yerlerimiz. Ama yine de güzel bizim mahallemiz tüm ihtişamı ve insanıyla..
Ayrıca bu mahallenin hemen yanında bulunan "Sanko" (G.O.Paşa Oto Sanayi Sitesi), "Gamas" (G.O.Paşa Mobilyacılar Sitesi), ve "G.O.Paşa Avizeciler ve Küçük Sanayi Sitesi" burada sanayinin geliştiğini göstermiştir. Bu yüzden son yıllarda mahalle nüfusu 10 yıl öncesine nazaran 7-8 kat artmıştır

Haber @ellinciyilmahallesi - 2019
Sultangazi , ellinciyilmahallesi, 50.yıl mah